Saturday, October 21, 2006

PRATIK CALISMA VI

Olay:

İşveren (i)'ye ait olan ve otuz işçinin çalıştığı pamuk tarlasında 1.3.1990 tarihinden beri çalışmakta olan (a), 1.3.1995 tarihinde (i)'ye ait çimento fabrikasında çalışmaya başlamıştır. Daha sonra 1.3.2004 tarihinde (A)'nın iş sözleşmesine peşin deme yoluyla son verilmiştir.

Diğer yandan on yedi yaşından beri bu işyerinde çalışmakta olan (b), geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetmiştir. Bu olay üzerine (B)'nin mirasçıları , işveren (i)' den kıdem tazminatı ile birlikte birinci, on ikinci ve on yedinci hizmet yıllarında hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin ücretlerini talep etmişlerdir.

Çimento fabrikasında "temizlik işçisi" olarak sekiz yıldan beri çalışan (C), 1.11.2003 tarihinde ikinci evliliğini yapmış ve 1.4.2004 tarihinde, iş sözleşmesini evlilik sebebine dayanarak sona erdirmiştir. İşveren (İ), "istifa eden işçilerin kıdem tazminatı talebine hakları olmadığı gerekçesine dayanarak, (C)'ye, kıdem tazminatı ödemesi yapmayı reddetmiştir. Bunun üzerine (C), ödenmeyen kıdem tazminatının tahsili ile 1.10.2003 ve 31.3.2004 tarihleri arasındaki çalışması için orantılı yıllık ücretli izin parasına hükmedilmesini istemiştir.

Sor ular:

1) (A)'nın peşin ödeme ile fesih yoluyla işten çıkarılması halinde;

A) Peşin ödemeye esas olacak onel suresini,

B) Yıllık izin süresine esas olacak kıdemini,

C) Kaç yıl için kıdem tazminatı talebinde bulunabileceğini gerekçeli olarak belirtiniz.

2) (B)'nin mirasçılarının taleplerinin yerinde olup olmadığını inceleyiniz.

3) (C)'nin talep ettiği kıdem tazminatı ile yılık ücretli izin parası hakkında ne düşünüyorsunuz ? Davaya bakan hakim siz olsaydınız bu konuda nasıl karar verirdiniz?

4) İşçi (C), 1.1.2003 tarihinde sözleşmesine son verdikten dört buçuk ay sonra üçüncü evliliğini yapmış olsaydı, kıdem tazminatı bulunabilip bulunamayacağını tartışınız. Böyle bir talep hakkının bulunduğu kabul edilirse, kanuni dayanaklarını ve uyulması gereken prosedürü belirtiniz.

Kaynak : www.metinozderin.av.tr